Πρόγραμμα «Πυθαγόρας»: Η άσκηση βελτιώνει το νου

By admin

Η Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωση συνεχίζει ακόμα και μέσα σε συνθήκες καραντίνας, να προβάλει απόψεις και μηνύματα που είναι συνυφασμένα με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την παιδεία.

Σε αυτό το πλαίσιο φιλοξενούμε στο Panachaiki 1891.gr το επιστημονικό άρθρο του Ομότιμου Καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και άμεσου συνεργάτη μας στο Πρόγραμμα «Πυθαγόρας», Γιώργου Κωστόπουλου.

Κύριο θέμα του, η ευεργετική δράση της άσκησης στον εγκέφαλο.

Ακολουθεί το άρθρο:

Παρά την ευρύτατη αποδοχή του ως σχεδόν αυτονόητο, το λατινογενές ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί» παραμένει μια ασαφής ευχή ή διαπίστωση ή και προτροπή.

Όμως, σήμερα, πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν καθαρά μια αιτιακή σχέση ανάμεσα στα δύο: η κίνηση διαμορφώνει τον εγκέφαλο και μέσω αυτού κάθε είδους σωματική άσκηση και ιδιαίτερα ο αθλητισμός βελτιώνουν τις νοητικές μας λειτουργίες και προφυλάσσουν από νοητικές εκπτώσεις.

Η ευεργετική δράση της άσκησης στον εγκέφαλο έχει μηχανισμούς έμμεσους/γενικούς – όπως στα άλλα όργανα του σώματος-αλλά και άμεσους/ειδικούς. Κύρια γενική δράση είναι η χρόνια αύξηση της αιμάτωσης του εγκεφάλου.

Παραδείγματα ειδικής δράσης είναι η αλλαγή της δομής συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων νευρώνων. Ο έλεγχος λοιπόν του εγκεφάλου επί των κινήσεων και επί του νου φαίνεται να είναι ανταποδοτικός, δημιουργώντας κύκλους αμοιβαίας θετικής ανάδρασης που κορυφώνονται σε περίτεχνες κινήσεις όπως στον αθλητισμό και στο χορό.

Για το πλήρες κείμενο πατήστε εδώ.

Ο Γιώργος Κωστόπουλος