Πρόγραμμα «Πυθαγόρας»: Τέλος «εποχής», μια νέα αφετηρία για τον αθλητισμό

By admin

Γράφει ο Υπεύθυνος του Τμήματος Αποκατάστασης Αθλητών της ΠΓΕ, Υπεύθυνος του Προγράμματος «Πυθαγόρας» και καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Μάρκος Μυκωνιάτης.

«Είναι πλέον αναμφισβήτητο ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στον αθλητισμό, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο θα είναι δριμύτατες.

Η βιομηχανία που στήθηκε τον τελευταίο αιώνα γύρω από το αθλητικό προϊόν, θα υποστεί μεγάλες απώλειες. Απώλειες δισεκατομμυρίων, καθώς με την παύση της δράσης, οι αθλητικοί οργανισμοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δραματική μείωση των εσόδων που είχαν να λαμβάνουν, από εισιτήρια, συνδρομές, χορηγίες, τηλεοπτικά δικαιώματα και ό,τι άλλο είχε να κάνει με την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού.

Ένα μεγάλο ερώτημα που δημιουργείται είναι αν το νέο ξεκίνημα, η νέα αφετηρία θα βρει ενεργά πολλά από τα μέλη που είχαν συμμετοχή στα αθλητικά δρώμενα; Και αν η απάντηση είναι «ναι», τότε ποια θα είναι τα κίνητρα για να κάνουν αυτήν την επανεκκίνηση;

Στην επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε η Παναχαϊκή με το πρόγραμμα «Πυθαγόρας» τον Δεκέμβριο του 2018, στο Αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας, με τίτλο «Η κρίση στον Αθλητισμό», απαντήθηκαν με ακρίβεια αυτά τα ερωτήματα, προβλέποντας ότι η κρίση θα οδηγήσει σύντομα σε  επανεκκίνηση με ριζικές αλλαγές. Σίγουρα, δεν περιμέναμε ότι ένας ιός θα γίνει αφορμή να καταρρεύσει η αθλητική βιομηχανία, παρόλα αυτά, προετοιμάζαμε τους αθλητές στο να βελτιώσουν την ικανότητα προσαρμογής τους σε νέες καταστάσεις και δεδομένα.

Καθ’όλη την διάρκεια των δράσεων του προγράμματος από το 2011 και μετά δίναμε έμφαση στο γεγονός ότι οι αθλητές πρέπει να προετοιμάζονται σωματικά και πνευματικά για να αντιμετωπίσουν συνθήκες που μπορεί να προκύψουν από αστάθμητους και μη προβλέψιμους  παράγοντες.

Απαντώντας, λοιπόν, στο ερώτημα για τις νέες παραμέτρους, αλλά και τα κίνητρα βλέπουμε ότι χρίζεται επιτακτική ανάγκη για σωστή αθλητική εκπαίδευση, ξεκινώντας από τους τομείς της Υγείας της Διατροφής και της Ψυχολογικής υποστήριξης όλων όσων έχουν ενεργό ρόλο στον αθλητισμό.

Στο κομμάτι της υγείας, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα, με τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία, να έχουν ενεργό ρόλο καθώς η παρουσία γιατρού θα κρίνεται πλέον αναγκαία σε κάθε αθλητική δραστηριότητα.

Οι προπονητές θα πρέπει να είναι απόφοιτοι σχολών αθλητισμού, πλήρως καταρτισμένοι με εξειδίκευση και επάρκεια στο αντικείμενο που διδάσκουν. Η σωστή κατάρτιση είτε σε θέματα που αφορούν την προπονητική είτε στο μάρκετινγκ θα αποτελέσουν βασικά κριτήρια για να αναπτυχθεί σωστά ο αθλητισμός και να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη στις σχέσεις μεταξύ των εμπλεκομένων.

Έπειτα πάμε στο βασικότερο όλων, στην καλλιέργεια από μικρή ηλικία των αξιών που προάγουν τον αθλητισμό. Τίποτα, πλέον δεν θα βαδίζει στις ίδιες τυποποιημένες γραμμές του παρελθόντος με τις ομοσπονδίες να καλούνται να πάρουν επίσημα θέσεις.

Στις νευραλγικές αυτές θέσεις της διοίκησης του αθλητισμού θα πρέπει να εκλεγούν άνθρωποι με παιδεία όρεξη και αποφασιστικότητα, έτοιμοι να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση που θα προκύψει.

Κλείνοντας, είμαι αισιόδοξος ότι αυτός ο επαναπροσδιορισμός, αυτή η νέα αρχή, θα κάνει τον αθλητισμό πιο… ανθρώπινο, γεγονός το οποίο, μάλιστα και αντιλήφθηκα στην πρόσφατη αιμοδοσία (σε περίοδο καραντίνας) που διοργανώθηκε από την Παναχαϊκή με πρωτοβουλία του καρδιολόγου και αντιπροέδρου κ.Κωσταντίνου Σβόλη.

Η μεγάλη συμμετοχή σε αυτήν την δράση αποδεικνύει ότι όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά!»