ΠΓΕ: Σκέψεις σε… πρώτο χρόνο

By admin

Γράφει ο Τεχνικός υπεύθυνος της ακαδημίας πετοσφαίρισης της Παναχαϊκής και Ομοσπονδιακός προπονητής, Σταύρος Γεράνιος.

«Μονοπωλώντας το ενδιαφέρον των τελευταίων εβδομάδων ο SARS-COV-2 έχει αλλάξει σίγουρα την καθημερινότητα και τον προγραμματισμό μας και τείνει να αλλάξει και τον τρόπο που θα ζούμε στο μέλλον.

Μοιραία οποιαδήποτε σκέψη για αθλητισμό και αθλητικό προϊόν  παγώνει αφού πρόταγμα είναι η υγεία, ύψιστο αγαθό του ατόμου και θεμέλιος λίθος για τη λειτουργία της κοινωνίας. Θα πρέπει όμως να συρθούμε σε αρνητικές σκέψεις που θα μας καθηλώσουν ως άτομα απαισιόδοξα, απογοητευμένα και αποτυχημένα με χαμηλό δείκτη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθηση παραμένοντας αδρανής; Ασφαλώς και όχι. Σε όλα αυτά έχουμε να προτάξουμε θετική σκέψη, ανατροφοδότηση αθλητικών πεπραγμένων, αναστοχασμό θέσεων, προσανατολισμένη στο φως και στη θετική όσο και αισιόδοξη εικόνα του αθλητισμού.

Γυρίζοντας πίσω δύο χρόνια τις μνήμες έρχομαι να θυμηθώ τις πρώτες επαφές με τον πρόεδρο της Παναχαϊκής Γυμναστικής Ένωσης, κ. Παναγιώτη Σεμιτέκολο να μοιραστεί μαζί μου το όραμα του για τις ακαδημίες βόλεϊ, όραμα που μέσα από τις πολυάριθμες συναντήσεις μας κατάλαβα ότι συμπίπτει με την δική μου προσέγγιση για τη ζωή και τον αθλητισμό. Δειλά δειλά ξεκίνησα το σχεδιασμό από το ΟΡΓΑΝΌΓΡΑΜΜΑ του τμήματος με εκτενή αναφορά σε φιλοσοφία και στόχους.

Κάθε αθλητικός σύλλογος, όπως και κάθε οργανισμός, του μεγέθους και της ιστορίας της Παναχαϊκής πρέπει να είναι σαφής σχετικά με το όραμα και τις αξίες του. Το  Όραμα και οι Αξίες, περιγράφουν τη φιλοσοφία του συλλόγου, τους στόχους  που πρεσβεύει. Είναι σημαντικά γιατί παρέχουν στο σύλλογο μια αίσθηση ταυτότητας και μπορούν να βοηθήσουν τα μέλη αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους να προσδιορίσουν το σύλλογο που υπηρετούν, τι θέλουν για το μέλλον του και ποιον προσπαθούν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν.

H  αποστολή ενός αθλητικού συλλόγου είναι να αποδοθεί με συντομία ο θεμελιώδης σκοπός λειτουργίας του. Μία ή δύο προτάσεις συνήθως αρκούν να περιγράψουν την αποστολή του συλλόγου. Με το τρίπτυχο Αθλητισμός Παιδεία Πολιτισμός  είναι το επιθυμητό μήνυμα που θέλουμε να επικοινωνήσουμε στο ενδιαφερόμενο κοινό μέσω της δημόσιας προβολής και να εδραιωθεί μια αίσθηση αξίας στη δημόσια εικόνα του οργανισμού αλλά και στο έμψυχο δυναμικό του. Για τους διαχειριστές και όσους εμπλέκονται στον στρατηγικό σχεδιασμό, είναι απολύτως απαραίτητο η αποστολή του συλλόγου να είναι γνωστή και κατανοητή. Είναι η αρχή που στηρίζει όλες τις δραστηριότητες και τα καθήκοντα που επιτελούν οι προπονητές, οι αθλητές, οι παράγοντες, οι εργαζόμενοι, οι εθελοντές, τα μέλη, δηλαδή το έμψυχο δυναμικό του συλλόγου.

Έτσι λοιπόν  μέσα από τις προπονήσεις σκοπό μας θέσαμε να διδάξουμε στα παιδιά όχι μόνο αθλητισμό και βόλεϊ αλλά ήθος, αρχές, αξίες, συμπεριφορές. Επίσης να βοηθήσουμε τα παιδιά στην κοινωνικοποίηση τους, να μάθουν να λειτουργούν και να συμμετέχουν στο σύνολο, να συνεργάζονται και να συνυπάρχουν με σεβασμό, να κάνουν φιλίες, να προσφέρουμε ποιοτική και πολύπλευρη μόρφωση μέσα από Ημερίδες με διακεκριμένους επιστήμονες (διατροφή, ψυχολογία, υγεία, εθελοντισμό), να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά απέναντι σε ευπαθείς ομάδες και τέλος τη δημιουργία ακαδημίας αγοριών και την παραγωγή παικτριών που θα στελεχώσουν την πρώτη ομάδα της κοκκινόμαυρης βασίλισσας. Στο νέο αυτό ξεκίνημα ένιωσα από την πρώτη ημέρα το ενδιαφέρον και την αγάπη για το τμήμα βόλεϊ όλου του συμβουλίου.

Μέσα στο καλοκαίρι ξεκινήσαμε με Αρχηγό την Μαρία Αξιώτη – Γαρουφαλλή, τους εφόρους Γιάννη Μανούσο και Νίκο Πετράτο, ακούραστους εργάτες της Παναχαϊκής , ανθρώπους που αφιερώνουν ατελείωτες ώρες στο γήπεδο για το βόλεϊ και όχι μόνο .Τους εκτιμώ και τους θαυμάζω που προσφέρουν χρόνο και υπηρεσίες σε κοινωφελή σκοπό όπως είναι ο αθλητισμός. Καθημερνές συναντήσεις με συζητήσεις για την καλύτερη λειτουργία, για οργάνωση, για μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους ,για στελέχωση με προπονητές – συνεργάτες ,για μηχανόργανωση, για αθλητικό υλικό και όλα τα θέματα που πραγματικά όσες ώρες και να αφιερώνεις δεν εξαντλούνται. Σεπτέμβρης 2019 και ξεκίνημα λειτουργίας του τμήματος βόλεϊ με τεχνικό επιτελείο από έμπειρους και νέους επιστήμονες – παιδαγωγούς με όρεξη και όνειρα για τα παιδιά, σηματοδοτεί αλλαγές που αποκτούν δυναμική.

Πολυάριθμη προσέλευση νέων κοριτσιών, ενδιαφέρον αγοριών για το βόλεϊ, τα αναπτυξιακά σε τροχιά προόδου και τέλος η κορωνίδα του τμήματος η γυναικεία ομάδα πετοσφαίρισης έχει μόνο νίκες σε φιλικούς, τουρνουά, επίσημους αγώνες. Το γήπεδο γεμίζει τα Σαββατοκύριακα από χαρούμενα πρόσωπα, στους αγώνες των αναπτυξιακών και της γυναικείας ομάδας το γήπεδο γεμάτο με κόσμο να εμψυχώνει και να χαίρεται υγιή αθλητικό προϊόν. Όλα κυλάνε ιδανικά. Δυστυχώς τα πρώτα σύννεφα φτάνουν εξ Ανατολών. Οι φόβοι μας γίνονται γεγονός. Ένας αόρατος εχθρός, ένας ιός φέρνει το κλείσιμο του αθλητισμού σε όλη την χώρα στη μέση της χρονιάς με αβέβαιη επανέναρξη.

Ο αθλητισμός όμως μας έχει διδάξει τον αγώνα, να μην παραιτούμαστε από Όνειρα και Ιδέες όσες δυσκολίες και εμπόδια να ορθώνονται εμείς να τα ξεπερνούμε.

Όταν λοιπόν υπάρχουν δυσκολίες που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε, τι είναι αυτό που μένει να κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση; Να αλλάξουμε τον τρόπο που τη βλέπουμε, τον τρόπο που ψάχνουμε λύσεις…»